Smaakvolle ovenschotel: Snel, gezond en hartig!

Eten en drinken
door VDS
zaterdag, 11 januari 2025 om 21:30
oven ovenschotel uit de oven halen keuken sfeer gezellig in huis eten

Er is niets zo lekker en geruststellend als een ovenschotel op een koude avond, maar wat als je die gezonde draai kunt geven?

Deze ovenschotel met prei en gehakt is niet alleen heerlijk voedzaam, maar ook vol van smaak. Prei geeft een milde zoetheid, het gehakt zorgt voor eiwitten en een rijke hartigheid, en samen creëren ze een perfect gerecht voor een drukke doordeweekse dag. Het is snel te maken, licht verteerbaar en je kunt er gerust een extra portie van nemen!

Ingrediënten:

  • 400 g mager gehakt
  • 3 preien, gewassen en in ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 wortels, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 200 ml magere kookroom (of plantaardige room voor een vegan optie)
  • 100 g geraspte kaas (bijv. mozzarella of een lichte versie)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel tijm
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak het gehakt rul. Voeg de gesnipperde ui, knoflook en wortelblokjes toe en bak alles samen tot de ui glazig is en de wortels iets zachter worden. Voeg dan de prei toe en bak het nog 5 minuten, totdat de prei begint te slinken. Breng op smaak met zout, peper en tijm.

Voeg de kookroom toe aan de pan en roer goed door. Laat het geheel even pruttelen, zodat de smaken goed mengen. Schep het mengsel in een ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas. Zet de schaal 20-25 minuten in de oven, of totdat de kaas goudbruin en gesmolten is. Haal uit de oven en laat de ovenschotel een paar minuten rusten voordat je hem aansnijdt.

Deze ovenschotel is de perfecte manier om gezonde ingrediënten samen te brengen in een gerecht dat je gezin of vrienden zeker zal verrassen. De combinatie van prei, gehakt en romige saus zorgt voor een uitgebalanceerde maaltijd die zowel voedzaam als hartig is. Eet smakelijk!