Maak de luchtigste chocolademousse met deze gouden tip: onweerstaanbaar en zijdezacht!

Eten en drinken
door VDS
donderdag, 27 maart 2025 om 21:30
chocolademousse recept chocolade dessert

Er is niets zo heerlijk als het moment dat je een lepeltje in een luchtige, romige chocolademousse steekt en de rijke smaak zich langzaam verspreidt.

Deze klassieke Franse lekkernij is een gegarandeerd succes voor elke gelegenheid. Het geheim voor een perfecte chocolademousse ligt in het gebruik van de juiste ingrediënten en de juiste techniek.

Recept voor chocolademousse

Ingrediënten:

  • 200 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 4 eieren (gescheiden in dooiers en eiwitten)
  • 50 gram suiker
  • 250 ml slagroom (bij voorkeur 35% vet)
  • Snufje zout

Bereiding:

  1. Smelt de chocolade: Begin met het smelten van de chocolade. Doe dit au bain-marie of in de magnetron (30 seconden per keer, roeren tussendoor), totdat de chocolade helemaal gesmolten en glad is. Laat de chocolade iets afkoelen.
  2. Meng de dooiers met suiker: Klop in een aparte kom de eidooiers met de suiker totdat het mengsel licht en romig is.
  3. Voeg de gesmolten chocolade toe: Meng de gesmolten chocolade voorzichtig door de eidooiers en suiker. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
  4. Klop de eiwitten: Klop de eiwitten met een snufje zout stijf in een schone kom. Dit duurt een paar minuten, en het eiwit moet stevige pieken vormen.
  5. Klop de slagroom: Klop in een andere kom de slagroom stijf, maar niet te hard – hij moet nog luchtig zijn, niet te vast.
  6. Vouwen maar: Voeg eerst voorzichtig de opgeklopte eiwitten toe aan het chocolademengsel, door het luchtig erdoor te vouwen. Doe dit rustig, zodat je de luchtigheid niet verliest. Voeg daarna de opgeklopte slagroom toe en vouw ook dit erdoor, tot je een luchtige en romige mousse hebt.
  7. Koelen: Verdeel de mousse over kommetjes of een grote schaal en zet ze minstens 2 uur in de koelkast om goed op te stijven.

Een handige tip om de chocolademousse extra luchtig te maken

Maak je chocolademousse nog luchtiger door de slagroom niet alleen op te kloppen, maar ook even een paar minuten in de koelkast te zetten voor je begint. Dit zorgt ervoor dat de slagroom nog dikker wordt en een luchtigere textuur krijgt tijdens het kloppen.

Voeg de opgeklopte slagroom vervolgens voorzichtig toe aan het chocolademengsel, en schep het luchtig door. Het resultaat? Een onweerstaanbare, zijdezachte chocolademousse die smelt op je tong.