Wees alert, want ze zijn er weer: Met deze tip zie je snel of je een teek op je hebt

Huis en tuin
door RMO
dinsdag, 28 mei 2024 om 16:45
teek
Teken zijn gevaarlijk. Deze kleine spinachtige wezens kunnen een aantal ziekten overbrengen op mensen en dieren, waardoor ze een ernstig gezondheidsrisico vormen.
Ziekten zoals de ziekte van Lyme en tekenencefalitis kunnen ernstige, langdurige problemen veroorzaken en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn. Het is daarom van cruciaal belang om jezelf tegen teken te beschermen. In dit artikel zullen we enkele tips geven over hoe je dit kunt doen.

Tips om je te beschermen tegen teken wanneer je op pad gaat

Allereerst is het belangrijk om te weten waar en wanneer je het meest waarschijnlijk teken tegenkomt. Teken leven meestal in bossen en struikgewassen, maar kunnen ook worden aangetroffen in je achtertuin. Ze zijn vooral actief in de warmere maanden, van lente tot herfst. Tijdens deze perioden is het bijzonder noodzakelijk om waakzaam te zijn.
Draag bij een bezoek aan gebieden met veel teken altijd geschikte kleding. Lange broeken en lange mouwen kunnen helpen om tekenbeten te voorkomen.
Een belangrijke, en oh zo simpele tip is om te letten op de kleur van je kledij. Het is ook aan te raden om lichtgekleurde kleding te dragen, omdat teken dan gemakkelijker te spotten zijn.
Gebruik een insectenwerend middel dat specifiek bedoeld is om teken af te weren. Deze producten bevatten vaak DEET of permethrine en kunnen zeer effectief zijn. Lees altijd de instructies voordat je ze gebruikt.
Controleer je huid en kleding grondig op teken na een bezoek aan een risicogebied. Besteed speciale aandacht aan verborgen gebieden zoals knieholtes, oksels, en de achterkant van je oren. Beter nog, neem een douche en verwissel je kleren om ervoor te zorgen dat alle mogelijke teken verwijderd zijn.

Wat te doen als je een teek opmerkt op je huid

Als je een teek op je huid vindt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik een fijne punttang of een speciale tekentang om de teek dicht bij de huid vast te pakken en trek deze langzaam en gestaag omhoog.
Probeer de teek niet te verpletteren of te draaien, want dit kan ervoor zorgen dat de teek zijn maaginhoud, en dus eventueel ziekten, in je huid overbrengt.
Tot slot, wees niet bang om medische hulp te zoeken als je een tekenbeet hebt gehad en je je zorgen maakt. Vooral als je symptomen van een tekenziekte opmerkt, zoals een rode ring rond de bijtplek, vermoeidheid, koorts, of hoofdpijn, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.
Teken zijn gevaarlijk, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je het risico dat je een tekenziekte oploopt drastisch verminderen. Wees waakzaam, wees veilig, en geniet van de buitenlucht zonder angst voor teken.