Hoe wasluis uw wasgoed kan beïnvloeden: 'Bacteriën en schimmels kunnen zo op je huid komen'

Huis en tuin
door VDS
dinsdag, 30 januari 2024 om 16:45
wassen wasmachine
Wasluis, ook bekend als zeepsop of resten, wordt een steeds groter probleem voor veel huishoudens. Het wordt vaak geassocieerd met een muffe geur in de wasmachine en op de kleding,

Wasluis is de naam voor een onaangenaam verschijnsel in je wasmachine

Wasluis is een fenomeen waarbij vuil, bacteriën, zeepresten en huidschilfers zich ophopen in de wasmachine. De term 'wasluis' heeft niets te maken met luizen of ongedierte; het is simpelweg een term die dit ongewenste verschijnsel beschrijft.
Deze resten houden zich op in de vochtige en warme omgeving van de wasmachine, meestal in de rubberen randen en in het zeepbakje.
Wasluis kan vele oorzaken hebben. Te vaak wassen op lage temperaturen, te veel wasmiddel gebruiken of de wasmachine te vol laden kunnen allemaal bijdragen aan dit probleem. Vooral door vaak koud te wassen krijgen bacteriën en schimmels vrij spel om zich in de wasmachine te vestigen.
Is wasluis schadelijk?
Wasluis is niet direct schadelijk voor de gezondheid, maar het kan wel een muffe geur op je kleding achterlaten en, in ernstige gevallen, zorgen voor huidirritaties. De bacteriën en schimmels in de wasluis kunnen namelijk op de kleding blijven zitten en bij het dragen ervan op de huid terecht komen.
Verder kan het ook schadelijk zijn voor de wasmachine zelf. De opbouw van resten kan zorgen voor een slechte doorstroming van het water, verwarmingselementen kunnen minder goed hun werk doen en in ernstige gevallen kunnen onderdelen verstoppen.
Wat kan je er tegen doen?
Het voorkomen van wasluis is beter dan het bestrijden. Gelukkig zijn er verschillende methoden om dit te doen.
1. Regelmatig op hoge temperaturen wassen: Door minstens één keer per week een was op hoge temperatuur (60 graden of hoger) te draaien, dood je de meeste bacteriën en schimmels.
2. Niet te veel wasmiddel gebruiken: Te veel wasmiddel kan leiden tot zeepresten. Deze resten zijn een perfecte voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.
3. Wasmachine schoonmaken: Maak minstens één keer per maand de wasmachine schoon. Dit kan door een lege was op 90 graden te draaien met een scheutje azijn of speciaal schoonmaakmiddel voor wasmachines.
4. De deur open laten: Laat na het wassen de deur van de wasmachine open, zodat de binnenkant kan drogen en bacteriën en schimmels minder kans hebben om te groeien.
Door deze preventieve maatregelen te volgen, kan wasluis effectief worden voorkomen en bestreden. Mocht je echter nog last blijven houden van wasluis, dan kan het verstandig zijn om een professional te raadplegen.