Terwijl we ons klaarmaken om ons in te pakken tegen de bijtende kou, is het belangrijk om te bespreken of onze ogen, net als onze huid, bescherming nodig hebben tegen de intensiteit van het witte sneeuwlandschap.
Een wit sneeuwlandschap kan schadelijk zijn voor onze ogen
Wanneer het fel gaat sneeuwen en er zich een dik sneeuwdek vormt, wordt het landschap in een oogverblindend wit bad gestuwd. Dit kan inderdaad een probleem zijn voor onze ogen.
Vergelijkbaar met wanneer we onze ogen te lang blootstellen aan de zon, kan te veel helderheid schade aanrichten aan onze oog gezondheid. Harde, doordringende sneeuwreflecties kunnen een aandoening veroorzaken die bekend staat als sneeuwblindheid.
Sneeuwblindheid, of fotokeratitis, is in essentie een zonnebrand op je oog, meer specifiek op het hoornvlies. Het is een tijdelijke maar pijnlijke aandoening die wordt veroorzaakt door de weerkaatsing van de zon op het sneeuwdek.
Symptomen zijn onder meer roodheid, een branderig gevoel, hevige tranen, wazig zien en overgevoeligheid voor licht. Zelfs op bewolkte dagen kunnen UV-stralen weerkaatsen op de sneeuw en in onze ogen terechtkomen, waardoor het risico bestaat op blijvende oogaandoeningen zoals cataract.
Een deel van het probleem is dat velen van ons zich niet realiseren dat onze ogen nog steeds kwetsbaar zijn, zelfs tijdens de wintermaanden.
Maar wat kunnen we doen om deze mogelijke schade te voorkomen? Het antwoord ligt in het juiste type oogbescherming. Experts raden aan om een zonnebril of sneeuwbril te dragen met 100% UV-bescherming of een label dat aangeeft dat ze voldoende UV-bescherming bieden. Ook als het bewolkt of wazig is, moeten we onze ogen beschermen tegen het wit van de sneeuw.