Traditie in ere houden: Sappige stukjes vlees waarmee je ieders hart verovert!

Eten en drinken
door VDS
donderdag, 28 september 2023 om 13:45
stoofvlees
Stoofvlees, het is echt een ultiem comfort food waar iedereen dol op is. Bij vele mensen is vrijdag een traditionele frietdag en daar hoort bij sommigen een lekkere zelfbereid stoofpotje bij.
Het langzaam gegaarde vlees dat zachtjes suddert in een rijke, heerlijke saus vol smaak en aroma's. De sappige stukjes vlees die bijna smelten in je mond, de warme kruiden die je smaakpapillen prikkelen en de onmiskenbare geur van een zelfgemaakte stoofpot die het hele huis vult.
Duik mee in de wereld van stoofvlees en ontdek hieronder een geweldig recept waarmee je het hart van iedereen mee kan veroveren!
Ingrediënten:
- 1 kg runderstoofvlees
- 2 uien
- 2 wortels
- 3 teentjes knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels bloem
- 500 ml runderbouillon
- 500 ml donker bier (bijvoorbeeld een trappist)
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 1 eetlepel donkere basterdsuiker
- 2 eetlepels azijn
- Peper en zout naar smaak
Instructies:
1. Snijd het stoofvlees in blokjes van ongeveer 3 centimeter. Bestrooi met zout en peper.
2. Verhit de olijfolie in een grote stoofpan en bak hierin het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
3. Snijd ondertussen de uien, wortels en knoflook fijn. Doe deze vervolgens in de pan en fruit ze aan tot ze glazig zijn.
4. Voeg de bloem toe aan de groenten in de pan en roer goed door. Laat dit een minuutje meebakken.
5. Giet vervolgens het bier en de runderbouillon erbij. Roer goed door zodat alle bloem oplost in het vocht.
6. Voeg nu het vlees weer toe aan de pan, samen met de laurierblaadjes, kruidnagels, basterdsuiker en azijn.
7. Laat het geheel met de deksel op de pan op laag vuur ongeveer 3 tot 4 uur stoven. Roer af en toe even door.
8. Het stoofvlees is klaar als het vlees uit elkaar valt als je er met een vork in prikt. Proef en voeg eventueel nog wat extra zout en peper toe.
Serveer het stoofvlees met aardappelpuree of friet en geniet van je heerlijke, zelfgemaakte stoofvlees!