Stop! Niet invriezen: Enkele voedingsmiddelen die het vriesproces niet overleven

Eten en drinken
door VDS
zaterdag, 27 januari 2024 om 16:45
diepvries
Diepvriezers kunnen een zegen zijn voor elke keuken, waardoor je de houdbaarheid van je voedsel aanzienlijk kunt verlengen.

Kan alle voedsel worden ingevroren?

Kortweg, nee. Hoewel veel voedingsmiddelen het vriesproces goed doorstaan, zijn er sommige die hun textuur, smaak of voedingswaarde kunnen verliezen. In dit artikel bekijken we welk voedsel je beter niet kunt invriezen.
Ten eerste zullen producten met een hoog watergehalte, zoals komkommers, sla, watermeloen en citrusvruchten, drastisch in textuur veranderen als ze worden ingevroren en vervolgens ontdooid. Vanwege het watergehalte zullen deze producten papperig en waterig worden.
Ook sommige zuivelproducten zullen bij het invriezen in textuur veranderen. Melk kan na het invriezen en ontdooien korrelig worden, terwijl roomkaas en zure room kunnen gaan schiften. Volvette melkproducten zoals room en yoghurt kunnen echter meestal veilig worden ingevroren.
Eieren in hun schaal kunnen niet veilig worden ingevroren, omdat het water in het ei uitzet wanneer het bevriest, waardoor de schaal kan barsten. Eieren zonder schaal kunnen daarentegen wel veilig worden ingevroren.
In het geval van vlees en vis kun je deze veilig invriezen, maar het is belangrijk om ze zo snel mogelijk na aankoop in te vriezen om hun versheid en kwaliteit te behouden. Zorg er ook voor dat ze goed verpakt zijn om vriesbrand te voorkomen.
Bepaalde gekookte voedingsmiddelen, zoals pasta en rijst, kunnen na het ontdooien papperig worden. Het is het beste om ze afzonderlijk in te vriezen van eventuele sauzen of soepen waarmee ze kunnen worden geserveerd.