Recept voor het maken van dé iconische croissant: Verwen je huisgenoten met een warme croissant

Eten en drinken
door RMO
zaterdag, 16 december 2023 om 13:45
croissant gerecht ontbijt recept
De croissant - een iconisch onderdeel van het Franse ontbijt. Een krokante buitenkant, zacht, boterachtig en luchtig binnenin. Als je het hebt over het perfecte Frans gebakje, kan het niet anders dan dat de croissant naar voren komt.
In dit artikel geven we je niet alleen een fantastisch recept om zelf croissants te maken, maar duiken we ook in de geschiedenis van deze heerlijke delicatesse.

De oorsprong van de croissant gaat nog verder terug dan iedereen denkt

De geschiedenis van de croissant gaat verder dan je zou verwachten. Ondanks zijn sterke associatie met Frankrijk, vinden de oorsprong van de croissant eigenlijk in het Ottomaanse Rijk. In de 17e eeuw werd de ‘kipferl’, een halvemaanvormige broodje, gemaakt om de overwinning van het Ottomaanse Rijk op Wenen te vieren. Enkele eeuwen later namen Franse bakkers dit concept over en transformeerde het tot wat we nu kennen als de croissant.

Recept om een croissant te maken

Nu we de geschiedenis kennen, duiken we in het recept om zelf overheerlijke croissants te maken.
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 12 gram zout
- 80 gram suiker
- 20 gram verse gist
- 3 eieren
- 150 ml warme melk
- 250 gram boter
Instructies:
1. Meng in een grote kom de bloem, het zout en de suiker.
2. Los de gist op in de warme melk. Voeg dit, samen met de eieren, toe aan het bloemmengsel.
3. Kneed dit geheel goed door totdat een soepel deeg ontstaat. Dek het af met een theedoek, laat het een uur rijzen.
4. Rol het deeg na het rijzen uit tot een rechthoek van ongeveer 1 cm dik
5. Verdeel de plakjes boter over de helft van het deeg, vouw het deeg dubbel over de boter.
6. Rol het boter-deeg-mengsel uit tot een plak, vouw het dubbel, draai het een kwartslag en rol dit weer uit, vouw en draai het opnieuw. Laat het vervolgens 30 minuten rusten in de koelkast.
7. Herhaal het vouwen en draaien nog twee keer en koel het deeg telkens 30 minuten tussendoor.
8. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. Snij hier driehoeken uit van ongeveer 20 cm (basis) bij 15 cm (hoogte).
9. Rol vanaf de basis de driehoeken op naar de punt toe, zo krijg je de croissantvorm.
10. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
11. Bak de croissants goudbruin in ongeveer 15 minuten.
Et voilà! Jij hebt nu zelf overheerlijke croissants gebakken. Perfect om jouw gasten mee te verbluffen tijdens de brunch of gewoon voor jezelf op een luie zondagochtend! Bovendien is dit traditionele recept een leuke manier om een stukje geschiedenis in je keuken te brengen. Eet smakelijk!
Als je deze gids nuttig vond, vergeet dan niet het te delen met je vrienden en familie, zodat ook zij kunnen genieten van heerlijke, zelfgemaakte croissants. Want wie houdt er nou niet van een versgebakken croissant bij het ontbijt?