Met dit recept maak je op een éénvoudige manier de beste kroketten klaar voor op het kerstdiner

Eten en drinken
zondag, 22 december 2024 om 12:00
kroketten eten feestelijk bijgerecht

De voorbereidingen voor het kerstdiner komen stilaan op gang. Dinsdag en woensdag is het zover. Velen zullen hun menu al gekozen hebben.


Iets wat bij heel veel mensen op het menu gaat staan tijdens het kerstdiner zijn ongetwijfeld kroketten. Je kan op een éénvoudige manier die kroketten zelf maken. We hebben een simpel gerechtje voor je klaar.


Ingrediënten (voor ongeveer 12 kroketten)

Voor de vulling:

- 500 g aardappelen (bloemig, zoals kruimige aardappelen)

- 50 g boter

- 1 eidooier

- Snuifje nootmuskaat

- Peper en zout naar smaak

Optioneel: geraspte kaas, hamblokjes of kruiden (bijvoorbeeld bieslook)

Voor de paneerlaag:

- 2 eieren

- 100 g bloem

- 150 g paneermeel (fijn)

- 1 liter frituurolie of zonnebloemolie (voor het bakken)


Bereiding

Aardappelpuree:

1. Schil en kook de aardappelen in gezouten water tot ze zacht zijn (ongeveer 15-20 minuten)

2. Giet de aardappelen af en laat ze goed uitdampen

3. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper of zeef, zodat er geen klontjes overblijven

4. Voeg de boter, eidooier, nootmuskaat, peper en zout toe. Meng alles goed tot een gladde puree

5. Voeg optioneel extra ingrediënten toe zoals geraspte kaas of fijngesneden ham

6. Laat de puree volledig afkoelen in de koelkast (minimaal 2 uur).


Vorm de kroketten:

1. Neem kleine porties van de koude puree en vorm ze met je handen tot cilindervormige kroketten (ongeveer 6-8 cm lang)

2. Plaats de kroketten op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze 30 minuten in de koelkast om stevig te worden


Paneer de kroketten:

1. Zet drie kommen klaar:

Kom 1: Bloem

Kom 2: Licht opgeklopte eieren

Kom 3: Paneermeel

2. Haal elke kroket eerst door de bloem (schud overtollige bloem af), daarna door het ei, en ten slotte door het paneermeel

3. Voor een extra knapperige laag kun je de kroket opnieuw door het ei en het paneermeel halen


Bak de kroketten

1. Verhit de frituurolie tot 180°C

2. Bak de kroketten in kleine porties (niet te veel tegelijk, anders koelt de olie af) tot ze goudbruin en krokant zijn (ongeveer 3-4 minuten).

3. Laat ze uitlekken op keukenpapier.