Het klinkt als een advies uit een oud kookboek of de wijsheidslezing van je grootmoeder: "Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een arme." Dit gezegde, dat van oudsher werd gepromoot als de gouden regel voor een gezonde levensstijl, heeft jarenlang de toon gezet voor hoe we onze maaltijden moesten verdelen.
Maar in de hectiek van de moderne tijd, vragen we ons af of deze eeuwenoude wijsheid nog steeds relevant is. Het lijkt voor velen steeds moeilijker te worden om het 'koninklijk' ontbijtje te realiseren. Veel van ons slaan het ontbijt zelfs over.
Wetenschappers en gezondheidsgoeroes hebben zelfs al uitspraken gedaan dat ontbijten niet per se de sleutel tot succes is – integendeel, de opkomst van intermittent fasting heeft laten zien dat een kleinere ochtendmaaltijd, of zelfs het overslaan ervan, voor sommige mensen juist voordelen kan bieden.
Aan de andere kant zien we dat de lunch tegenwoordig vaak de hoofdmaaltijd van de dag is geworden. Dankzij flexibele werkuren, de opkomst van food delivery en de veranderende normen rondom de werkdag, wordt lunch vaak een moment voor sociale interactie of ontspanning.
Het idee van een 'arme' maaltijd voor het diner lijkt dan weer wel meer te passen in een tijd waarin we steeds meer kiezen voor lichtere, gezonde gerechten als avondeten.