Iedereen is hier verzot op: Recept voor de lekkerste tomatensoep met balletjes

Eten en drinken
door VDS
maandag, 27 november 2023 om 13:45
tomatensoep eten warm gerecht groentensoep
Als je denkt aan traditioneel Belgisch eten, komt waarschijnlijk friet, wafels en chocolade in je op. Maar wist je dat Belgen ook fervente soepdrinkers zijn?

Deze soep eten de Belgen het liefst van al

Het simpele antwoord op de vraag: Welke soep Belgen het liefst eten is: "klassieke soepen", met een sterke focus op de pure smaken van verse ingrediënten.
Eén van de grootste favorieten is ongetwijfeld 'Tomatensoep met Balletjes'. De verse tomatensoep gecombineerd met sappige vleesballetjes is een combinatie die bij veel Belgen geliefd is. Deze soep wordt vooral in de winter gegeten en wordt beschouwd als een comfort food.

Recept voor Tomatensoep met Balletjes

Ingrediënten:
Voor de soep:
- 1 kilogram rijpe tomaten
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 wortels
- 1 liter kippenbouillon
- 1 theelepel suiker
- Zout en versgemalen peper naar smaak
Voor de balletjes:
- 500 gram gehakt (varken en rund gemengd) - 1 ei - 50 gram paneermeel - Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
1. Hak de ui en de knoflook fijn en snijd de wortels en tomaten in dobbelsteentjes.
2. Verhit wat olie in een grote pan en voeg de ui, knoflook en wortels toe. Laat dit sudderen tot ze zacht zijn.
3. Voeg vervolgens de tomaten en de suiker toe en roer dit goed door elkaar. Laat dit ongeveer 10 minuten koken.
4. Voeg de kippenbouillon toe en laat het geheel 30 minuten sudderen.
5. Terwijl de soep kookt, meng je het gehakt, het ei, het paneermeel en zout en peper naar smaak in een kom. Rol kleine balletjes van het mengsel.
6. Voeg de balletjes toe aan de soep en kook ze 10 minuten mee.
7. Pureer tenslotte de soep met een staafmixer tot je een gladde consistentie hebt. Proef en voeg meer zout en peper toe als nodig is.
Tomatensoep met balletjes is een waar comfortfood in België. Het roept sentimentele herinneringen op aan de kindertijd en familiebijeenkomsten. Het is ook een van de favoriete gerechten in de Belgische cafetaria's en restaurants vanwege zijn hartige en vullende aard.
De soep is ook flexibel qua ingrediënten, je kunt verschillende groenten, kruiden of vlees toevoegen aan dit basale recept. Hierdoor kan elke Belg zijn eigen favoriete versie van dit gerecht maken, waardoor het nog geliefder wordt.
Bovendien is tomatensoep met balletjes een go-to maaltijd voor velen bij koud weer dankzij de warmte en voedzaamheid van de soep, en niet te vergeten de heerlijke smaak. Het is eenvoudig te bereiden, waardoor het een ideale maaltijd is voor een drukke doordeweekse avond.
Concluderend, de combinatie van nostalgische waarde, veelzijdigheid, gemak en smaak maakt tomatensoep met balletjes tot een echte favoriet in België. Met het bovenstaande recept kunt u deze geliefde soep nu zelf thuis maken en proeven waarom Belgen er zo verzot op zijn.