Hartverwarmende en vullende soep: Het recept voor een oerdegelijke erwtensoep

Eten en drinken
door VDS
maandag, 20 november 2023 om 13:45
erwtensoep eten
Erwtensoep, ook wel bekend als snert, is een traditionele Nederlandse soep. In de koude wintermaanden is dit een heerlijke, hartverwarmende soep.

Het recept voor een oerdegelijke erwtensoep

Laat ons je meenemen op een culinair avontuur en je leren hoe je deze soep zelf kunt maken.
Benodigdheden:
Voor ongeveer 4 tot 6 porties erwtensoep heb je de volgende ingrediënten nodig.
- 500 gram spliterwten
- 1 grote ui
- 2 preien
- 2 aardappelen
- 2 wortels
- 1/2 knolselderij
- 300 gram varkensschouder / karbonade
- 1 rookworst
- 1 bosje bladselderie
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
1. Begin met het wassen van de spliterwten onder koud stromend water. Laat ze vervolgens uitlekken.
2. Snijd de ui, prei, wortelen en knolselderij in kleine stukjes. Schil de aardappelen en snijd ze ook in stukjes.
3. Doe de gesneden groenten, samen met de gespoelde erwten en het vlees, in een grote soeppan. Voeg genoeg water toe om alles te bedekken en breng aan de kook.
4. Laat het geheel ongeveer 2 uur op laag vuur sudderen, onder regelmatig roeren. Voeg indien nodig extra water toe.
5. Na ongeveer 2 uur zou de soep een dikke consistentie moeten hebben en de erwten gaar moeten zijn. Verwijder het vlees uit de soep, scheid het van de botten en snijd het in kleine stukjes.
6. Voeg het vlees terug toe aan de soep, samen met de in plakjes gesneden rookworst. Laat nog 15 minuten sudderen.
7. Voeg ten slotte de gehakte bladselderie toe en breng op smaak met zout en peper.
Je erwtensoep is nu klaar om geserveerd te worden! Serveer deze warm, eventueel met wat roggebrood en spek voor de traditionele Nederlandse ervaring. Deze stevige soep zal je zeker vullen en verwarmen op een koude winterdag.
Dit is hoe je een traditionele, smaakvolle erwtensoep maakt. We hopen dat ons recept je zal inspireren om de keuken in te duiken en je eigen versie te maken. Geniet ervan!
Vergeet niet dit artikel te delen met je vrienden en familie die ook van koken houden!