Het water loopt je nu al in de mond: Het recept voor de lekkerste Belgische klassieker

Eten en drinken
door VDS
woensdag, 08 november 2023 om 13:45
gratin kaassaus eten
Wanneer de koude wintermaanden in België arriveren, veranderen de eetgewoonten van de mensen. Net zoals elk ander land heeft België zijn eigen wintergerechten. Eén van de meest traditionele Belgische wintermaaltijden, naast stoofvlees, is 'Witloof in de oven'.

Zo maak je witloof in de oven

Dit gerecht is niet alleen smakelijk maar ook eenvoudig te bereiden. Laten we dus kijken hoe je het kunt maken.
Ingrediënten:
- 8 stronkjes witloof
- 200 gram ham
- 200 gram geraspte kaas
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 750 ml melk
- Peper, zout en nootmuskaat naar smaak
Bereidingswijze:
1. Begin met het verwijderen van de bittere kern van het witloof. Doe dit door een kegelvorm uit de onderkant van elke stronk te snijden.
2. Smelt wat boter in een pan en voeg het witloof toe. Laat ze ongeveer 20 minuten stoven op een laag vuur. Draai ze regelmatig om ze gelijkmatig te garen.
3. Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en meng goed. Voeg langzaam de melk toe onder voortdurend roeren. Voeg peper, zout en nootmuskaat toe naar smaak en blijf roeren tot je een dikke, romige saus krijgt.
4. Rol elke stronk witloof in een plakje ham en leg ze in een ovenschaal.
5. Giet de bechamelsaus over het witloof en strooi de kaas erover.
6. Bak het gerecht 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C, of tot de bovenkant goudbruin is.
Daar heb je het dan, de perfecte maaltijd voor de koude Belgische winter: Witloof in de oven. Probeer dit Belgische recept uit en je keuken zal zich vullen met de warme en comfortabele geuren van deze heerlijke wintermaaltijd. Of je nu een rasechte Belg bent of gewoonweg op zoek bent naar nieuw culinair avontuur, dit winterse gerecht zal je niet teleurstellen. Eet smakelijk!