Het recept voor een smaakvolle Chili Con Carne: Verrassend waar het gerecht oorspronkelijk vandaan komt

Eten en drinken
door RMO
maandag, 18 december 2023 om 13:45
chili con carne eten gerecht spaans mexicaans texas recept
Chili con carne, wat in het Spaans 'chili met vlees' betekent, is een kruidig gerecht dat rood bonen in chili saus, gehakt, tomaten en kruiden bevat. De oorsprong en het traditionele recept geef ik je in dit artikel.

De oorsprong van het gerecht chili con carne

De oorsprong van chili con carne kan worden herleid tot het zuiden van de VS en Noord-Mexico. Het exacte ontstaan van het gerecht is echter nog altijd een discussiepunt. Door de eeuwen heen is het gerecht sterk geëvolueerd en is het aangepast aan de verschillende smaken van de verschillende regio's waarin het populair is geworden.
Het gerecht werd populair in Texas in de vroege 19e eeuw, waar cowboykoks gedroogd rundvlees, reuzel, gedroogde chilipepers en zout samen verpakten om onderweg mee te nemen. Ter plaatse werd het gerecht dan bereid door de ingrediënten samen te koken. Het wordt ook erkend als een officieel gerecht uit de staat Texas.

Recept voor chili con carne

Ingrediënten:
- 500 gram rundergehakt
- 1 grote ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode paprika, in blokjes gesneden
- 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
- 1 blik kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
- 1 blikje mais, uitgelekt
- 2 theelepels chilipoeder (of naar smaak)
- 1 theelepel komijn
- Zout naar smaak
- Olijfolie
Bereidingswijze:
Verwarm de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak hierin de ui, knoflook en paprika tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak dit rul. Voeg de chilipoeder en komijn toe en roer goed door.
Voeg de tomatenblokjes toe aan de pan en laat het op laag vuur sudderen. Voeg na ongeveer 10 minuten de bonen en mais toe en laat het geheel nog 10 tot 15 minuten sudderen. Breng het op smaak met zout.
Serveer de chili con carne met rijst of brood en geniet van deze hartverwarmende maaltijd. De chili smaakt de volgende dag nog beter, omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken.
Vergeet niet, de sleutel tot een goede chili con carne ligt in de kwaliteit van de ingrediënten. Gebruik verse groenten, kwalitatief hoogwaardig vlees en authentieke kruiden voor het beste resultaat.
Geniet van uw maaltijd!