Gratin van bloemkool: Romig en heerlijk comfortfood dat snel op je bord ligt

Eten en drinken
door VDS
woensdag, 08 januari 2025 om 11:30
gratin

Een gratin van bloemkool met béchamelsaus is precies wat je nodig hebt om je avond te vullen met warmte en comfort.

Dit gerecht is eenvoudig, maar zo smaakvol, dat het zich moeiteloos kan meten met de grotere klassiekers. Het is het soort maaltijd waar je graag je bestek in steekt en met elke hap geniet van de romige textuur en de perfecte balans van smaken.

Recept: Gratin van bloemkool met béchamelsaus

Om een gratin van bloemkool met béchamelsaus te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig: 1 grote bloemkool, in roosjes verdeeld, 50 gram boter, 50 gram bloem, 500 ml melk, 100 gram geraspte kaas (bij voorkeur een mix van oude kaas en mozzarella voor een mooie gratin te krijgen), 1 theelepel nootmuskaat, zout en peper naar smaak. De bloemkool is de ster van het gerecht, terwijl de romige béchamelsaus met kaas ervoor zorgt dat alles mooi samenkomt in een decadente gratin.

De bereiding: begin met het koken van de bloemkoolroosjes in ruim gezouten water tot ze net gaar zijn, maar nog een beetje bite hebben. Ondertussen maak je de béchamelsaus door de boter te smelten in een pan en de bloem toe te voegen. Roer goed door en voeg beetje bij beetje de melk toe, zodat er geen klontjes ontstaan.

Breng de saus op smaak met nootmuskaat, zout en peper, en laat deze langzaam indikken. Meng de gare bloemkool door de saus en giet alles in een ovenschaal. Strooi de geraspte kaas over de top en zet het geheel onder de grill tot de kaas goudbruin en pruttelend is. Het resultaat? Een perfecte, romige gratin.