Het voorbeeld van het ontdooien van vlees is overbekend: we nemen het vlees uit de vriezer, leggen het op het aanrecht om te ontdooien en laten het daar staan tot we het nodig hebben. Hoewel dit een gangbare praktijk in veel huishoudens is, moeten we heel voorzichtig zijn.
Het verkeerd behandelen van ontdooid vlees kan namelijk tot gezondheidsproblemen leiden. De vraag is dan: hoelang mag je vlees uitleggen voor bacteriën opduiken? Het antwoord is dat er geen vastgestelde 'veilige' limiet is als het gaat om de tijd die vlees buiten de koelkast door mag brengen.
De tijd dat vlees mag uitliggen bij kamertemperatuur is beperkt
Echter, een richtlijn die vaak wordt gegeven is dat rauw of gekookt vlees niet meer dan twee uur op kamertemperatuur zou mogen blijven, en niet meer dan één uur wanneer de omgevingstemperatuur hoger is dan 30°C. Bacteriën beginnen zich namelijk te vermenigvuldigen bij temperaturen tussen 4°C en 60°C, ook gekend als de 'gevarenzone'.
Het is belangrijk op te merken dat bacteriegroei exponentieel is. Dat wil zeggen dat het aantal bacteriën niet lineair toeneemt, maar elke 20 minuten kan verdubbelen. Dit betekent dat een klein aantal bacteriën op je vlees snel kan uitgroeien tot triljoenen.
Hoe doe je dan veilig vlees ontdooien? Ontdooien in de koelkast is de veiligste methode, ook al duurt het langer. Als het vlees eenmaal is ontdooid, moet het binnen de twee dagen worden geconsumeerd om de groei van schadelijke bacteriën te vermijden.
Een andere methode is het gebruik van de ontdooifunctie van je magnetron, hoewel je er dan wel voor moet zorgen dat het vlees onmiddellijk na het ontdooien wordt gekookt. Dit komt omdat de magnetron het vlees ongelijkmatig kan ontdooien, waardoor sommige delen van het vlees warmer worden dan andere en bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.
In het kort: hoelang je vlees mag uitleggen voordat bacteriën opduiken, heeft eigenlijk geen eenduidig antwoord. De tijd neemt snel toe naarmate de temperatuur stijgt. Daarom is het altijd beter om op veilig te spelen en ervoor te zorgen dat je vlees zo snel mogelijk uit de gevarenzone van de temperatuur blijft en het vlees te bewaren in een koelkast of vriezer totdat het nodig is.