Een gerecht om je vingers bij af te likken: Beroemd Indiase gerecht bereid je met dit stap-voor-stap recept

Eten en drinken
door VDS
dinsdag, 05 maart 2024 om 13:45
butter chicken recept eten
De overheerlijke smaak van butter chicken, ook wel bekend als murgh makhani, is alom bekend. Dit populaire Indiase gerecht, dat bestaat uit kip in een smeuïge tomaten-currysaus, is een absolute favoriet bij liefhebbers van Indiase gerechten. Laat ons je meenemen in het proces van het bereiden van dit fantastische gerecht.
Achtergrond Butter Chicken
Butter chicken komt oorspronkelijk uit het noorden van India, uit de stad Delhi. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren '50 door de eigenaren van het beroemde restaurant 'Moti Mahal'.
Het doel was om overgebleven tandoori kip te gebruiken om zo voedselverspilling tegen te gaan. De kip werd in een currysaus met boter gedompeld, vandaar de naam "butter chicken". Al snel werd dit gerecht razend populair en maakte zijn weg naar verschillende delen van de wereld.

Recept voor Butter Chicken

Ingrediënten:
- 500 gram kipfilet
- 150 gram Griekse yoghurt
- 3 theelepels garam masala
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel cayennepeper
- 3 teentjes knoflook
- 1 grote ui
- 400 gram tomatenblokjes (uit blik)
- 200 ml slagroom
- 50 gram boter
- Zout naar smaak
- Verse koriander voor garnering
Instructies:
1. Marineer eerst de kip met de Griekse yoghurt, garam masala, kurkuma, cayennepeper en een beetje zout. Laat de kip minstens een uur marineren, maar een hele nacht zou ideaal zijn.
2. Verhit vervolgens de boter in een grote pan en voeg de fijngesneden ui en knoflook toe. Bak deze tot ze goudbruin zijn.
3. Voeg de gemarineerde kip toe aan de pan en bak deze goed bruin. Zodra de kip goed geroosterd is, voeg je de tomatenblokjes toe en laat je deze 20 minuten sudderen.
4. Voeg dan de slagroom toe en roer goed door. Laat het geheel nog eens 10 minuten sudderen op laag vuur.
5. Voeg naar smaak zout toe en werk het gerecht af met verse koriander.
6. Serveer deze smeuïge butter chicken met Naan brood of gekookte basmati rijst.
Geniet van deze klassieke Indiase schotel. Het is een gerecht om je vingers bij af te likken en doet je begrijpen waarom het zo'n globaal succes is. Eet smakelijk!