Veel slaapexperts zeggen dat slapen op je rug de gezondste manier is om te slapen. Ten eerste bekijken we de voordelen van op je rug slapen.
Ten eerste, slapen op je rug kan helpen bij het verminderen van rug- en nekpijn. Dit komt doordat deze positie ondersteuning biedt aan de natuurlijke curve van je ruggengraat. In andere posities, zoals op je zij of buik, kan de ruggengraat krom gaan liggen, wat druk op je spieren en gewrichten kan veroorzaken, resulterend in pijn.
Daarnaast kan slapen op je rug helpen om snurken en slaapapneu te verminderen. Als je op je rug slaapt, blijven je hoofd, nek en keel beter uitgelijnd, wat je luchtwegen open houdt. Hierdoor kan lucht vrijer stromen en wordt de kans op snurken en slaapapneu kleiner.
Het slapen op je rug kan ook gunstig zijn voor je huid. Omdat je gezicht vrij is van enige druk van het kussen of beddengoed, is er minder kans op de vorming van rimpels of acne. Bovendien voorkomt deze houding de zwaartekracht gerelateerde zwelling of 'ochtendgezicht'.
Ook al is slapen op je rug niet je gewone slaaphouding, je kan leren op je rug te slapen. De omschakeling kan echter moeizaam zijn. Maar met geduld en enkele effectieve technieken kan je jezelf trainen om comfortabel en effectief op je rug te slapen.
Succesvol op je rug leren slapen, aantal stappen die je kunt volgen
1. Maak je slaapomgeving comfortabel
Zorg voor een goede kwaliteit van je matras en kussens. Een matras met medium tot hoge dichtheid en een dikker kussen kan je nek ondersteunen en je helpen comfortabel op je rug te slapen.
2. Gebruik extra kussens
Plaats een kussen onder je knieën om de druk op je onderrug te verminderen. Je kunt ook een klein kussen of opgerolde handdoek in de holte van je rug plaatsen voor extra steun.
3. Train je spieren
Je kunt ook trainen om je rugspieren sterker te maken. Dit kan helpen om ongemak te verminderen en je te helpen wennen aan het slapen op je rug. Yoga en pilates zijn geweldige manieren om je rug en core spieren te versterken.
4. Begin klein
Probeer in het begin om een dutje te doen of gewoon even te rusten op je rug, in plaats van te verwachten dat je meteen de hele nacht op je rug kan doorbrengen.
5. Geduld is belangrijk
Begrijp dat het enige tijd kan duren voordat je lichaam zich aanpast aan deze nieuwe slaapstand. Probeer niet gefrustreerd te raken als het niet meteen lukt.
6. Zoek professioneel advies
Als je het moeilijk vindt om op je rug te slapen en als je vaak rugklachten of slaapstoornissen hebt, kan het raadzaam zijn om een slaapdeskundige of fysiotherapeut te raadplegen.
Kortom, je kunt zeker leren op je rug te slapen. Het kan even duren, maar met geduld en enkele aanpassingen in je slaapomgeving en gewoonten kan je het zeker bereiken. Probeer deze tips eens uit en wie weet word je een rugslaper voordat je het weet.