De heel bekende "Januari-blues" is een term die vaak gebruikt wordt voor de low-budget dagen na het spenderen van een hoog budget tijdens de feestdagen.
Na al het feesten, geven en de blijdschap die december met zich meebrengt, kan het nieuwe jaar soms een sombere en zware financiële realiteitscheck zijn.
3 tips om je uitgaven in te perken na die dure december maand
Maar geen zorgen, want we hebben enkele praktische tips op een rijtje gezet om je uitgaven na de dure eindejaarsperiode te beperken.
1. Maak een budgetplan
Na de dure feestdagen is het belangrijkste dat je grip houdt op je uitgaven. Dit begint bij het in kaart brengen van je financiën. Breng eerst je inkomsten en uitgaven in beeld en maak vervolgens een budget voor de komende maanden.
Probeer hierbij realistisch te zijn en houd rekening met eventuele onverwachte kosten. Belangrijk hierbij is ook het opzij zetten van een deel van je inkomen voor het creëren van een financiële buffer.
2. Verminderen van onnodige uitgaven
Kijk opnieuw naar je uitgaven en identificeer de zaken waarop je kunt besparen. Dit kunnen de kleine, dagelijkse uitgaven zijn, zoals je dagelijkse koffie bij de koffiezaak om de hoek of je abonnement op een tijdschrift dat je nauwelijks leest.
Heroverweeg ook grotere uitgaven zoals je telefoon- of internetabonnement– is er een goedkoper alternatief beschikbaar?
3. Profiteer van aanbiedingen en kortingen
Hou promoties, aanbiedingen en uitverkoop in de gaten. Na de feestdagen zijn er vaak uitverkopen en dit is het perfecte moment om artikelen in huis te halen die je nodig hebt.
Wees echter voorzichtig en zorg ervoor dat je alleen koopt wat je echt nodig hebt, anders geef je onnodig geld uit en raakt je budget uit evenwicht.
Tot slot, herinner jezelf eraan dat besparen betekent dat je voorzichtig bent met je geld, niet dat je stopt met genieten van het leven. Het gaat erom slimme keuzes te maken, zodat je kunt blijven genieten op een manier die past bij je budget.