Er circuleren veel overtuigingen over gezondheid en geneeskunde die generaties lang zijn doorgegeven. Een van die overtuigingen is dat het aan een hond toestaan om aan een menselijke wonde te likken de heling bevordert. Maar is dit een feit of een fabel?
Onderzoek brengt uitsluitsel: Is een lik van een hond aan een wonde genezend?
Dit geloof, dat vermoedelijk duizenden jaren teruggaat, heeft mogelijk zijn oorsprong gevonden in de observatie dat wanneer honden zichzelf verwonden, ze instictief hun wonden beginnen te likken. Het idee komt dus van het feit dat wanneer honden gewond zijn, ze hun wonden likken en lijken te versnellen in het genezingsproces.
Echter, volgens recent onderzoek en medisch advies is dit idee van hondenlikken als een genezende methode simpelweg een fabel.
Hoewel het waar is dat sommige componenten in hondenspeeksel antibacteriële eigenschappen kunnen hebben, zijn er ook veel gevaren verbonden aan het laten likken van wonden door honden.
Het speeksel van honden bevat immers talrijke soorten bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor mensen. Als zo'n bacterie eenmaal in de bloedstroom terechtkomt, kunnen er ernstige gezondheidsproblemen zoals optreden.
Bovendien, ongeacht de eventuele antibacteriële eigenschappen, kan het likken van een wonde door een hond de genezing vertragen. Dit komt doordat het likken van de huid de korst kan openbreken, wat kan leiden tot verdere schade en een groter risico op infectie.
Hoewel het dus een populair geloof kan zijn, is het feitelijk niet veilig of bevorderlijk om een hond je wonden te laten likken. Het is belangrijk om wonden goed schoon te maken en te ontsmetten, bij voorkeur met water en zeep, en verder kan je indien nodig een pleister of een verband aanbrengen.