Moeite met zien 's nachts? Het probleem van nachtblindheid begrijpen en aanpakken

Gezondheid
door VDS
woensdag, 18 oktober 2023 om 7:45
s nachts rijden nachtblindheid auto autorijden
Nu het steeds vroeger donker wordt en 's morgens ook langer donker is, wordt het voor sommige mensen lastig om goed te zien. Nachtblindheid, medisch bekend als nyctalopie, is een aandoening die de mogelijkheid om te zien bij weinig licht of 's nachts belemmert.
Het is geen zelfstandige aandoening, maar eerder een symptoom van enkele onderliggende problemen. Meestal zijn die problemen gerelateerd aan het netvlies of de vitamine A-tekort. 

Wat is nachtblindheid juist?

In technische termen is nachtblindheid een verminderde mogelijkheid om in de schemering of bij zwak licht te zien. Dit komt door een probleem met de specifieke fotoreceptorcellen in het oog, bekend als de staafjes, die de lichtsignalen naar de hersenen sturen.
Mensen met nachtblindheid kunnen overdag prima zien, maar hebben problemen om in het donker details waar te nemen.

Hoe herken je nachtblindheid?

Er zijn een aantal tekenen en symptomen waaraan je nachtblindheid kunt herkennen. Mensen met deze aandoening kunnen problemen ondervinden met het rijden bij weinig licht of 's nachts, omdat ze moeilijk voertuigen, voetgangers en verkeersborden kunnen zien.
Ze kunnen ook moeite hebben met het waarnemen van mensen of voorwerpen in een slecht verlichte ruimte, zoals een bioscoop of restaurant. Moeite hebben met het zien bij weinig licht en een langere tijd nodig hebben om je ogen aan het donker te laten wennen, kunnen ook symptomen zijn.

Kan je iets doen aan nachtblindheid?

Als je denkt dat je nachtblindheid hebt, is het belangrijk om een oogarts te zien. Hij kan de oorzaak van je symptomen vaststellen en een geschikte behandeling aanbevelen. Het behandelen van de onderliggende oorzaak is vaak de sleutel tot het verhelpen van nachtblindheid.
Als nachtblindheid bijvoorbeeld het gevolg is van een vitamine A-tekort, kan een arts een dieet met voldoende vitamine A adviseren of supplementen aanbevelen.
Als de nachtblindheid het gevolg is van een erfelijke aandoening zoals retinitis pigmentosa, kan de arts specifieke therapieën aanbevelen om het verloop van de ziekte te beheersen en de kwaliteit van het gezichtsvermogen te behouden.
Tot slot, nachtblindheid hoeft niet altijd een permanent probleem te zijn. Er zijn veel verschillende behandelingen beschikbaar. Het belangrijkste is om hulp te zoeken bij een specialist als je vermoedt dat je nachtblindheid hebt, naar de symptomen te luisteren en de nodige stappen te ondernemen om preventie en behandeling mogelijk te maken. Je ogen zijn kostbaar en verdienen de beste zorg.