"Ik ben dik omdat ik zware botten heb": In hoeverre heeft het gewicht van je botten invloed op je totaal gewicht?

Gezondheid
door RMO
zondag, 10 maart 2024 om 21:45
buikomtrek
We komen het vaak tegen in conversaties rond lichaamsgewicht: de verklaring dat iemand volslank is omdat ze "zware botten" hebben.
Maar kan deze bewering echt een medisch valide reden zijn voor overgewicht? Laten we dit idee van zware botten eens van naderbij bekijken.

Hoeveel invloed heeft het gewicht van je botten op je totaal gewicht?

Eerst en vooral, wat bedoelt men precies als iemand spreekt over 'zware botten'? De suggestie is dat het gewicht van iemands skelet een significante bijdrage kan leveren aan hun totale lichaamsgewicht, tot het punt waarop het resulteert in overgewicht of obesitas.
Feit is, botmassa kan variëren tussen individuen. Volgens een artikel in The American Journal of Clinical Nutrition, varieert de botdichtheid tussen mensen, met factoren zoals genetica, geslacht, leeftijd en gewicht die allemaal een rol spelen. Echter, het effect van botgewicht op totaal lichaamsgewicht is meestal vrij klein.
In de meeste gevallen maakt het skelet ongeveer 15% van het totale lichaamsgewicht uit. Dus zelfs als iemand een bijzonder zwaar skelet heeft, zou dit alleen een paar extra kilo's aan hun totale gewicht toevoegen.
Het is dus onwaarschijnlijk dat een zwaar skelet voldoende zou zijn om iemand in de categorie van overgewicht of obesitas te plaatsen.
Het is belangrijk om te begrijpen dat overgewicht en obesitas over het algemeen het resultaat zijn van een combinatie van factoren, waaronder dieet en lichamelijke activiteit, genetica en omgevingsfactoren.
Hoewel iemand een iets zwaarder skelet kan hebben vanwege genetica, zou dit slechts een kleine rol spelen in hun totale lichaamsgewicht.
Daarnaast is het ook belangrijk om naar de samenstelling van je lichaamsgewicht te kijken en niet alleen naar het totale cijfer op de weegschaal. Vetmassa en spiermassa spelen een grotere rol dan botmassa bij het bepalen van de lichaamssamenstelling.
Kortom, terwijl het mogelijk is dat iemand een zwaarder skelet heeft dan een ander, is het onwaarschijnlijk dat dit een significante bijdrage levert aan overgewicht of obesitas.
De uitspraak "Ik ben dik omdat ik zware botten heb" kan dus als een mythe worden beschouwd. Het is altijd belangrijk om een evenwichtige voeding te hebben en regelmatig te bewegen ter preventie en controle van overgewicht en obesitas.