In onze koelkast zitten overal bacteriën, maar waar precies zitten de meeste? Er zijn een aantal plaatsen die je zeker niet zou verdenken van broeihaaden van bacteriën.
Dé bakermat van bacteriën in je koelkast
De groentelade wordt vaak de bakermat van bacteriën genoemd omdat het vaak een rijke voedingsbodem is voor verschillende soorten bacteriën.
Verse groenten en fruit kunnen van nature bacteriën dragen en in de afgesloten, vochtige omgeving van de lade kunnen deze bacteriën gemakkelijk groeien en zich vermenigvuldigen.
Ook de temperatuur in de groentelade is vaak hoger dan in de rest van de koelkast, wat bijdraagt aan de groei van bacteriën.
Deurhendels vormen een ander hot-spot voor bacteriën. Dit is wellicht geen verrassing gezien de hoeveelheid handen die ze vaak aanraken. Elke keer dat je de koelkastdeur opent, loop je het risico bacteriën over te dragen.
Water- en ijsdispensers, indien aanwezig, zijn ook potentiële broedplaatsen voor bacteriën. Mensen raken deze machines vaak aan met ongewassen handen of gebruiken vuile glazen of containers, wat kan leiden tot kruisbesmetting.
Het is belangrijk te onthouden dat veel soorten bacteriën over het algemeen niet schadelijk zijn en sommigen zelfs nuttig kunnen zijn, maar er zijn zeker enkele soorten die je ziek kunnen maken als ze in je voedsel terechtkomen.
Daarom is het noodzakelijk om de hygiëne in je koelkast serieus te nemen. Maak de groentelade regelmatig schoon met warm water en zeep, veeg de deurhendels vaak af en zorg ervoor dat waterdispensers regelmatig worden gereinigd en ontsmet.