Honing kan je helpen je nachtrust te verbeteren: Feit of fabel?

Gezondheid
door VDS
donderdag, 18 juli 2024 om 21:45
kussen hoofdkussen slapen
Honing is al sinds de oudheid bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Het fungeert als een natuurlijke zoetstof, een antiseptisch middel en zelfs als een huidverzachtend middel.

Wist je dat honing ook kan helpen om je nachtrust te bevorderen? 

Er zijn een aantal studies gedaan naar de effecten van honing op slaap. Hoewel de resultaten niet eenduidig zijn, suggereren sommige onderzoeken dat honing de slaapkwaliteit kan verbeteren.
Honing bevat een natuurlijke suiker, fructose, die langzaam door het lichaam wordt opgenomen. Deze suiker kan het insulineniveau matig verhogen en helpt bij de afgifte van melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de slaap-waak cyclus.

Hoe kan honing helpen om in slaap te vallen?

Eén manier waarop honing kan helpen om in slaap te vallen, is door de productie van melatonine te bevorderen. Wanneer het insulineniveau stijgt, reageert je lichaam door tryptofaan vrij te maken in je hersenen. Dit aminozuur wordt vervolgens omgezet in serotonine, een neurotransmitter die kalmerend werkt op je hersenen en je lichaam, waarna het wordt omgezet in melatonine.
Daarnaast bevat honing ook antioxidanten die de slaapkwaliteit kunnen verbeteren. Deze antioxidanten, waaronder flavonoïden en fenolzuren, kunnen ontstekingen verminderen, vrije radicalen bestrijden en mogelijk de slaapfunctie verbeteren.

Hoe gebruik je honing voor een betere nachtrust?

Het is belangrijk om op te merken dat, hoewel honing voordelen kan hebben voor je slaap, het niet als een wondermiddel voor slaapproblemen moet worden beschouwd. Het is een natuurlijk hulpmiddel dat, in combinatie met goede slaapgewoonten en -hygiëne, kan bijdragen aan een betere nachtrust.
Om de slaapbevorderende voordelen van honing te ervaren, probeer een theelepel of twee rauwe, biologische honing te nemen vlak voor het slapen gaan. Het kan puur gegeten worden of vermengd met warme melk of kamillethee. 
Hoewel er meer onderzoek nodig is, wijst voorlopig bewijs erop dat het inderdaad kan helpen. De natuurlijke suikers en antioxidanten in honing kunnen de productie van slaaphormonen stimuleren en de slaapkwaliteit verbeteren. Dus de volgende keer dat je worstelt met slapeloosheid, overweeg dan een lepel rauwe honing voor het slapengaan - het zou je net de rustgevende nachtrust kunnen geven die je nodig hebt.