De vraag of avondeten je dik maakt, is een veel besproken onderwerp, zowel in voedingskringen als in alledaagse gesprekken. Sommige mensen zweren erbij dat alles wat je na 20:00 uur eet direct in vet omgezet wordt, terwijl anderen beweren dat het moment van de dag waarop je eet absoluut geen invloed op je lichaamsgewicht heeft.
De 'calorie in colorie uit'-hypothese is van belang bij gewichtstoename
Om te beginnen, het is belangrijk om te begrijpen dat gewichtstoename over het algemeen optreedt wanneer je meer calorieën consumeert dan je lichaam nodig heeft, ongeacht wanneer deze calorieën worden geconsumeerd. Dit staat bekend als de 'calorie in calorie uit' hypothese.
Toch suggereren sommige onderzoeken dat het eten van grote maaltijden laat op de avond kan leiden tot een hogere gewichtstoename, terwijl andere studies geen verband vinden tussen de timing van maaltijden en gewichtsbeheersing.
Een gedeeltelijke verklaring hiervoor kan zijn dat mensen die later op de avond eten, de neiging hebben om ongezondere voedselkeuzes te maken en meer te eten. Dit kan te maken hebben met het feit dat late eters vaak moe zijn en daardoor meer vatbaar voor verleidingen.
Het is dus onduidelijk of het late tijdstip zelf tot gewichtstoename leidt, of dat de verhoogde gewichtstoename te wijten is aan andere factoren, zoals een gebrek aan slaap en de voedselkeuzes die bij het late eten komen kijken.
Op basis van de huidige wetenschappelijke kennis kunnen we concluderen dat de bewering 'wat je later op de avond nog eet, daar wordt je dikker van' meer een fabel dan een feit is.
Dit betekent echter niet dat je carte blanche hebt om 's avonds laat alles te eten wat je wilt. Je totale calorie-inname over de hele dag blijft de grootste factor bij gewichtstoename.
Als je later op de avond honger hebt, is het beter om gezonde voedselkeuzes te maken, zoals fruit, groenten of magere eiwitten, in plaats van jezelf uit te hongeren en mogelijk later te overeten.