Van 'Bleu' tot 'Bien Cuit', laat het niet meer van toeval afhangen: Op deze manier weet je perfect hoe ver je biefstuk gebakken is

Eten en drinken
door RMO
donderdag, 14 december 2023 om 16:45
biefstuk vlees eten
Wanneer je een biefstuk klaarmaakt, is het altijd de grote vraag: hoe weet je of je biefstuk al op het juiste punt van het bakproces is? Is het vlees 'bleu', 'saignant', 'à point' of 'bien cuit'?
In deze gids nemen we je mee door de verschillende stadia van het bakproces en hier is hoe je bepaalt welk stadium je biefstuk heeft bereikt.

Handige leidraad om te zien en voelen of je biefstuk bleu, saignant, à point of bien cuit gebakken is

Laten we beginnen met 'bleu'. De term 'bleu' verwijst naar een biefstuk die heel kort aan beide kanten is gebakken, zodat het vlees nog steeds overwegend rauw is. Ideaal gezien zou je biefstuk aan de buitenkant een knapperige korst moeten hebben en aan de binnenkant nog steeds mooi rood moeten zijn. Het midden van de biefstuk voelt zeer zacht aan wanneer je erop drukt. Een 'bleu' gebakken biefstuk is ideaal voor degenen die van rauw vlees houden.
Het volgende stadium in het bakproces van een biefstuk is 'saignant'. 'Saignant' betekent dat de biefstuk langer gebakken is dan 'bleu', maar nog steeds grotendeels rauw is. Het midden van het vlees moet een rijke rode kleur hebben, omringd door een bruine korst. De biefstuk moet nog steeds zeer zacht aanvoelen als je hem aanraakt, maar iets minder dan wanneer hij 'bleu' is.
Dan komt 'à point' wat refereert aan de perfecte balans tussen rauw en goed doorbakken. De biefstuk is aan de buitenkant bruin en de binnenkant is rose. Dit is in veel culturen de favoriete manier om biefstuk te bereiden omdat het de beste balans biedt tussen smaak en textuur. Het vlees voelt steviger aan dan in de 'bleu' of 'saignant' fases, maar is nog steeds sappig en vol van smaak.
Tenslotte hebben we 'bien cuit', wat betekent dat de biefstuk volledig doorbakken is. In deze fase heeft de biefstuk een donkerbruine korst en als je hem doormidden snijdt, zal je zien dat de binnenkant grijs-bruin is zonder tekenen van roze of rode tinten. Het vlees voelt stevig aan en heeft de minste hoeveelheid sap van alle stadia.
De kunst van het bereiden van een biefstuk zit hem in het vermogen om te weten wanneer het vlees elk van deze verschillende stadia heeft bereikt. Het vereist oefening en ervaring, maar als je eenmaal begrijpt hoe elk stadium aanvoelt en eruitziet, ben je in staat om je biefstuk elke keer perfect te bereiden.