Ontdek het geheim van traditionele Franse bouillabaisse

Eten en drinken
door RMO
woensdag, 10 april 2024 om 13:45
bouillabaisse eten recept
Als je al enige tijd op zoek bent naar het perfecte recept voor bouillabaisse, dan heb je geluk. In dit artikel delen we graag hoe je deze traditionele Franse schotel met vis en zeevruchten kunt klaarmaken.
Bouillabaisse is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Provençaalse stad Marseille. De naam bouillabaisse komt van de Franse woorden 'bouillir' (koken) en 'abaisser' (verlagen), wat verwijst naar de kooktechniek waarbij de visbouillon eerst aan de kook wordt gebracht en vervolgens wordt verlaagd om op een zacht vuurtje te sudderen.

Heerlijk recept voor bouillabaisse

Ingrediënten:
- 1 kg gemengde vis (bijv. zeebaars, rode mul, heek)
- 500 g schelpdieren (bijv. mosselen, venusschelpen)
- 2 uien, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
- 2 aardappelen, in blokjes gesneden
- 1 venkelknol, in dunne plakjes gesneden
- 1 sinaasappelschil
- 1 bouquet garni (een bundeltje van verschillende kruiden, zoals tijm, peterselie en laurier)
- Olijfolie
- Zout en peper
- Rouille (een pittige saus op basis van rode peper, knoflook en olijfolie)
Bereiding:
1. Verhit de olijfolie in een grote pan en voeg de uien en knoflook toe. Kook tot ze zacht zijn.
2. Voeg de aardappelen, venkel, tomaten, sinaasappelschil en bouquet garni toe. Kook alles 10 minuten lang, roer regelmatig.
3. Voeg de vis, schelpdieren en genoeg water toe om alles te bedekken. Breng het geheel aan de kook.
4. Zodra het kookt, verlaag de hitte en laat het ongeveer 20 minuten sudderen.
5. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer je bouillabaisse warm, vergezeld van geroosterd brood. Dit recept is perfect om te genieten van een stukje traditioneel Franse keuken, rechtstreeks in je eigen keuken.
In de wereld van Franse recepten is bouillabaisse een echte winnaar. De combinatie van verse vis, groenten en kruiden levert een gerecht op dat net zo rijk van smaak is als het klinkt.
Hoewel het misschien een uitdaging lijkt, is dit recept voor bouillabaisse eenvoudiger te maken dan je denkt. Experimenteer met verschillende vissoorten voor de beste smaakcombinaties en geniet van een heerlijk, hartig gerecht dat zeker indruk zal maken.