Met een eenvoudige truc kan je voorkomen dat bananen zwart worden

Eten en drinken
woensdag, 29 januari 2025 om 18:00
bananen

Heb je zin in een banaan of bakbanaan, maar wil je niet toegeven aan de verleiding van industrieel snoep? Gelukkig is er een gezonde oplossing: pak gewoon een van die heerlijke bananen die je vorige week hebt gekocht. Maar er is altijd dat kleine risico... zijn ze nog geel en stevig, of al zwart en overrijp?

Omdat bananen zo populair zijn, kopen we er vaak meer dan we direct nodig hebben. Soms duren ze langer dan verwacht voordat ze worden opgegeten, en voor je het weet, beginnen ze te bederven. Gelukkig is er een eenvoudige truc die helpt om bananen langer vers te houden. Dit handige weetje, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, voorkomt dat bananen te snel rijpen en zwart worden.

De beste manier om bananen te bewaren

Veel mensen proberen verschillende methoden om bananen langer goed te houden, zoals ze in krantenpapier wikkelen, in een plastic zak stoppen of gewoon buiten de koelkast bewaren. Toch vergeten deze methodes een belangrijk wetenschappelijk feit: de rijping van bananen begint altijd bij de steel.

Door die kennis kunnen we twee belangrijke conclusies trekken. Ten eerste rijpen bananen langzamer als ze in een tros blijven, in plaats van los van elkaar te liggen. Ten tweede hoef je niet de hele banaan te verpakken om de rijping te vertragen—het is voldoende om alleen de steel af te schermen. De beste manier om dit te doen, is door de steel van de banaan in te wikkelen met huishoudfolie. Zorg ervoor dat de folie goed aansluit en wikkel het meerdere keren om de steel, zodat er geen lucht bij kan. Op deze manier wordt de afgifte van ethyleen, het gas dat bananen sneller laat rijpen, afgeremd.