Klein in omvang maar gigantisch voor je gezondheid: Ontdek de goudmijn aan voedingsstoffen in spruitjes!

Eten en drinken
door RMO
vrijdag, 22 december 2023 om 7:45
spruitjes groenten gezondheid eten
Spruitjes, ook bekend als Brusselse spruiten, zijn kleine koolachtige groenten die aan een lange steel groeien. Deze gezonde groente is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, waardoor ze een uitstekende toevoeging kunnen zijn aan uw dieet.

Spruitjes barsten van gezonde voedingsstoffen

Een portie gekookte spruitjes (ongeveer 150 gram) bevat aanzienlijke hoeveelheden vitamine K en vitamine C. Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling, terwijl vitamine C een belangrijke antioxidant is die ons lichaam helpt om zich te beschermen tegen schade door vrije radicalen.
Daarnaast bevatten spruitjes goede hoeveelheden foliumzuur, een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen die helpt bij de vorming van de neurale buis van het ongeboren kind en het risico op neurale buisdefecten vermindert.
Andere vitaminen in spruitjes zijn onder meer vitamine A, dat is essentieel voor een gezond gezichtsvermogen, en vitamine B6, dat zorgt voor een goede hersenfunctie.
Op het gebied van mineralen bevatten spruitjes significantie hoeveelheden kalium, dat helpt bij het reguleren van de bloeddruk, en magnesium, dat helpt bij de botvorming en de regulering van het bloedsuikergehalte. Ze zijn ook een goede bron van ijzer en calcium.
Tenslotte zijn spruitjes rijk aan vezels, die goed zijn voor de spijsvertering en kunnen helpen bij het afvallen.

Invloed van koken op de voedingswaarde van spruitjes

Het is waar dat het koken van voedsel, waaronder spruitjes, kan leiden tot enig verlies van voedingsstoffen. Dit komt doordat sommige vitaminen, zoals vitamine C, hittegevoelig zijn en kunnen afbreken wanneer ze worden verhit. Echter, het verlies van voedingsstoffen is meestal minimaal, vooral als de spruitjes worden gestoomd of kort worden gekookt.
Dus of je ze nu stoomt, roerbakt of grilt, zorg ervoor dat spruitjes een regelmatig onderdeel zijn van je dieet om optimaal te profiteren van hun voedingsvoordelen.