Kippengyros maken als een pro: het recept voor de perfecte smaakexplosie

Eten en drinken
door VDS
woensdag, 19 februari 2025 om 12:30
pitta met kippengyros

Er is iets magisch aan de geur van kruiden en gegrilde kip, het belooft een maaltijd die je zintuigen volledig in beslag zal nemen.

Recept voor zelfgemaakte kippengyros

Kip gegrild tot perfectie, verpakt in een warme pita met een romige, frisse tzatziki en een vleugje extra pit. Je hoeft de deur niet uit om van dit Griekse streetfood te genieten. Met dit recept maak je het zelf thuis, precies zoals jij het lekker vindt.

Ingrediënten:

  • 500 g kipfilet (of kippendijen voor extra smaak)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl oregano
  • 1 tl paprika (zoet of gerookt)
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl cayennepeper (optioneel voor een beetje extra pit)
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 pita’s of flatbreads
  • 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
  • 1 tomaat, in plakjes gesneden
  • 1 komkommer, in dunne plakjes gesneden

Voor de tzatziki:

  • 200 g Griekse yoghurt, 1/2 komkommer, geraspt, 1 teentje knoflook, fijngehakt, 1 el olijfolie, 1 el witte wijnazijn, Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Marineren van de kip: Meng in een kom de olijfolie, knoflook, oregano, paprika, komijn, cayennepeper, zout en peper. Snijd de kip in dunne reepjes en voeg deze toe aan de marinade. Meng goed door, zodat de kip goed bedekt is. Laat het minimaal 30 minuten marineren (of langer voor een intensere smaak).
  2. Tzatziki maken: Rasp de komkommer en druk het overtollige vocht eruit. Meng in een kom de Griekse yoghurt, geraspte komkommer, knoflook, olijfolie, witte wijnazijn en zout en peper. Roer alles goed door en zet het in de koelkast om de smaken te laten intrekken.
  3. Kip bakken: Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gemarineerde kip ongeveer 5-7 minuten, of totdat deze mooi goudbruin en gaar is.
  4. Opbouwen van je gyros: Verwarm de pita’s kort in een pan of magnetron. Leg wat van de gegrilde kip op een pita en voeg de gesneden ui, tomaat en komkommer toe. Lepel er een flinke hoeveelheid tzatziki overheen voor die heerlijke frisse smaak.

Tip om het extra lekker te maken:

Wil je je kippengyros echt tot een feest maken? Voeg dan een handjevol feta kaas en een paar zwarte olijven toe voor een extra Griekse twist. Het zoute van de feta en de hartige olijven brengen de smaken van je gyros naar een hoger niveau!