Hoelang kan je zelfgemaakte soep bewaren in je koelkast?

Eten en drinken
door RMO
maandag, 22 januari 2024 om 7:45
tomatensoep eten warm gerecht groentensoep
Huisgemaakte soep is een uitstekende manier om een gezonde maaltijd te bereiden en een goede gelegenheid om restjes groenten te gebruiken. Maar hoelang kan je deze zelfgemaakte soep bewaren in je koelkast?
Het antwoord hangt af van een paar verschillende factoren, waaronder de ingrediënten die je hebt gebruikt en hoe je de soep hebt opgeslagen. In dit artikel geven we je een algemene richtlijn voor het bewaren van zelfgemaakte soep, en enkele tips om ervoor te zorgen dat je soep zo lang mogelijk vers en veilig blijft.

Je soep moet binnen 2 uur na bereiding in de koelkast belanden

De algemene regel is dat zelfgemaakte soep ongeveer drie tot vier dagen goed blijft in de koelkast. Dit is op voorwaarde dat je de soep binnen twee uur na bereiding in de koelkast zet en dat je koelkast is ingesteld op een temperatuur onder 5°C.
Er zijn een paar factoren die deze periode kunnen beïnvloeden. Soepen die vlees bevatten, bijvoorbeeld, zijn vaak iets minder lang houdbaar dan vegetarische of veganistische soepen. Dit komt omdat vlees kan bederven als het te lang wordt bewaard, zelfs in de koelkast.
Als je soep maakt met zuivelproducten erin, zoals room, dan moet je deze nog sneller consumeren. Zuivelproducten kunnen namelijk ook snel bederven. In dit geval is het raadzaam de soep binnen twee tot drie dagen op te eten.
Een andere belangrijke overweging bij het bewaren van huisgemaakte soep is de opslagmethode. Het is het beste om de soep in een luchtdichte container te bewaren om kruisbesmetting met andere voedingsmiddelen in je koelkast te voorkomen.
Een tip is om kleinere porties van de soep in aparte bakjes te bewaren. Op die manier hoef je niet steeds de volledige hoeveelheid soep op te warmen, wat de versheid en levensduur van de soep kan beïnvloeden.
Als je je soep langer dan vier dagen wilt bewaren, is het invriezen van de soep een slimme keuze. Zelfgemaakte soep kan tot drie maanden in de vriezer blijven. Het invriezen stopt de groei van bacteriën die bederf veroorzaken, waardoor de soep veel langer vers blijft.
Tot slot, het is altijd belangrijk om je soep te controleren voordat je hem opeet. Als de soep een vreemde kleur heeft of als hij slecht ruikt, gooi hem dan weg, ook al is hij nog binnen de aanbevolen bewaarperiode. Veiligheid gaat altijd voor!