Hoe maak je je mayonaise lichter: Authentiek Belgisch recept met minder vet

Eten en drinken
door RMO
donderdag, 29 februari 2024 om 13:45
mayonnaise dipsaus kippennugets recept eten
Mayonnaise wordt algemeen beschouwd als een onmisbaar ingrediënt in verschillende gerechten, waaronder sandwiches en salades. Maar ondanks zijn verrukkelijke smaak, houdt het hoog vetgehalte van mayonnaise velen tegen.

Is het mogelijk om mayonnaise minder vet te maken?

Het antwoord is ja en hier leggen we uit hoe je dit kunt doen. Om mayonnaise minder vet te maken, kunt u simpelweg de hoeveelheid olie in het recept verminderen. Het algemene idee voor minder vette mayonnaise is om een deel van de olie te vervangen door een minder vette vloeistof.
Dit helpt om het vetgehalte te verminderen zonder dat het de consistentie beïnvloedt. Sommige populaire minder-vette alternatieven zijn ongezoete appelmoes, magere yoghurt, of karnemelk.

Hier is een eenvoudig recept voor minder vette mayonnaise:

Ingrediënten:
- 2 eidooiers - 1 theelepel mosterd - 1 eetlepel azijn of citroensap - 150 ml olijfolie - 100 ml magere yoghurt - een snufje zout
Bereidingswijze:
1. Neem een kom en klop de eidooiers, mosterd, azijn (of citroensap) en zout samen.
2. Voeg het mengsel langzaam de olijfolie toe terwijl je blijft kloppen.
3. Als je mayonnaise stijf genoeg is, voeg dan geleidelijk de yoghurt toe.
Nu, voor degenen die geïnteresseerd zijn in een authentiek Belgisch mayonnaise-recept, hieronder geven we jullie om mee aan de slag te gaan.

Recept voor echte Belgische mayonaise

Ingrediënten:
- 2 verse eidooiers (op kamertemperatuur) - 1 theelepel Dijon mosterd - 1 eetlepel witte wijnazijn - 300 ml arachideolie - Zout en peper
Bereidingswijze:
1. Klop de eidooiers, mosterd en azijn in een kom tot het mengsel glad en romig is.
2. Voeg de olie heel langzaam toe terwijl je blijft kloppen. Het moet beginnen te emulgeren en dikker te worden.
3. Breng op smaak met zout en peper.
Met deze methoden kun je genieten van je mayonaise, maar toch een beetje minder vet binnenkrijgen. Hoewel deze methodes bruikbaar zijn, moet erop worden gewezen dat mayonnaise in de basis nog steeds een vetrijke saus is. Geniet dus met mate.