Deze fantastische havermout-banaan lekkernijen tover je in een mum van tijd op tafel, en ze zijn een ware zegen voor iedereen met allergieën! Deze heerlijke koekjes zijn namelijk vrij van gluten, lactose én suiker.
Wat heb je nodig
- 320 gram rijpe banaan (2, 3 flink grote bananen. Zijn ze niet rijp? Lees verder hoe je ze snel kunt rijpen!)
- 120 gram havermout
- 1 tl kaneel
- 50 gram gedroogde cranberries
- 50 gram ongezouten noten, fijn gehakt
Alternatieve ingrediënten
Ben je niet zo voor kaneel, dan kan je deze smaak ook weglaten, de banaan en havermout alleen hebben ook al een uitgesproken karakter.
De gedroogde cranberries kan je ook vervangen door een portie bevroren besjes uit de vriezer. Die geven een sappige toets aan je koekje.
Mocht je geen ongezouten noten in huis hebben, geen paniek, want ook zonder, zijn deze koekjes superheerlijk!
Zo ga je te werk
Pel de banaan en snij deze in plakjes. Pureer de banaan met een staafmixer of prak ze zeer fijn met een vork.
Voeg de havermout toe en spatel door de gepureerde banaan.
Voeg daarna de kaneel, cranberries en noten toe. Spatel (of kneed) dit gelijkmatig door het deeg.
De koekjes behouden hun vorm tijdens het bakken, dus maak ze zeker niet te dik. Ik vind zelf iets dikkere koekjes heel lekker, maar je kunt ze dus ook nog wat dunner maken. Ik draaide zelf met de hand balletjes en drukte ze een beetje platter.
Bak de havermout banaan koekjes in 20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). De koekjes worden niet helemaal knapperig, maar blijven iets zachter.
Airfryer
Wil je deze gezonde snack in je airfryer maken? Dat kan en dan gaat het bakken zelfs iets sneller. Al naargelang de dikte van je koekjes neemt het 10-15 minuten op 200 graden.
Zijn je bananen nog niet rijp, geen probleem!
Wanneer je aan de slag wil met bananen, maar ze zijn nog nit helemaal rijp, dan hebben we voor jou een tip om ze snel rijp te laten worden. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Verwarm de oven voor op 150 graden en schuif de bananen in de oven. Na 30 minuten zijn ze helemaal zwart zoals je ziet op onderstaande foto. Laat de bananen afkoelen tot kamertemperatuur en verwerk ze dan in welk
recept je ook maar wilt.
Smakelijk!