Geen vlees eten is ongezond: Waarheid of fabel?

Eten en drinken
door RMO
dinsdag, 07 november 2023 om 16:45
biefstuk eten keuken koken vleesgerecht
Het is een belangrijke vraag die veel mensen zich al eens hebben gesteld: is geen vlees eten ongezond?
Of je nu overweegt over te stappen naar een vegetarisch levensstijl of gewoon benieuwd bent naar de potentiële gezondheidsrisico's van het stoppen met vlees, Het korte antwoord: nee, maar....

Is geen vlees eten ongezond?

In werkelijkheid kan een goed uitgebalanceerd vegetarisch dieet net zo gezond, zo niet gezonder, zijn dan een dieet dat vlees bevat. Maar u moet wel aandacht besteden aan uw voedingskeuzes om ervoor te zorgen dat uw lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft.
Voldoende eiwitten opnemen
Ten eerste zijn er veel manieren om de nodige eiwitten uit niet-vleesbronnen te halen. Bonen, linzen, quinoa, noten, zaden en tofu zijn perfect geschikte plantaardige eiwitbronnen die ook vezels, vitamines en mineralen bevatten.
Voldoende ijzer binnen krijgen is moeilijker
Het kan moeilijker zijn om voldoende ijzer binnen te krijgen zonder vlees te eten, omdat het soort ijzer in plantaardig voedsel (non-heemijzer) niet zo goed door het lichaam wordt opgenomen als het ijzer in vlees.
Maar er zijn nog steeds veel bronnen van non-heemijzer, waaronder bonen, linzen, verrijkte granen en groene bladgroenten zoals spinazie. Het combineren van deze voedingsmiddelen met vitamine C-rijk voedsel (zoals sinaasappels of aardbeien) kan de ijzeropname vergroten.
B12, een vitamine die uitsluitend in dierlijke producten zit
Wat betreft vitamine B12, een vitamine die uitsluitend in dierlijke producten voorkomt, zijn er supplementen en B12-verrijkte voedingsmiddelen (zoals plantaardige melk en ontbijtgranen) die vegetariërs en veganisten kunnen helpen aan deze behoefte te voldoen.

Een mogelijk gezondheidsrisico van het niet eten van vlees

Een mogelijk gezondheidsrisico van het niet eten van vlees zou kunnen zijn dat je bepaalde essentiële voedingsstoffen mist als je niet zorgvuldig bent met het kiezen van het juiste voedsel.
Maar met een bewuste voedingsplanning kan een vegetarisch dieet niet alleen voldoen aan, maar zelfs de aanbevelingen voor eiwitten, ijzer, B12, en andere essentiële voedingsstoffen overtreffen.
Voordelen die blijken uit studies
Het is ook het vermelden waard dat talrijke studies hebben aangetoond dat vegetariërs en veganisten doorgaans een lager risico hebben op hartziekten, hoge bloeddruk, diabetes type 2 en obesitas. Dit komt waarschijnlijk doordat vegetarische diëten doorgaans rijk zijn aan vezels en arm aan verzadigde vetten.
Concluderend, hoewel het overschakelen naar een vegetarisch dieet enige planning en aanpassing kan vergen, is geen vlees eten zeker niet ongezond. Met de juiste inspanning en kennis kan het zelfs gezonder zijn dan een dieet dat vlees bevat. Overleg echter altijd eerst met een diëtist of arts voordat je ingrijpende veranderingen in je dieet aanbrengt.