Een smaakvolle stoofvlees ervaring: Met dit ingrediënt maak je het nog lekkerder!

Eten en drinken
door VDS
maandag, 30 december 2024 om 17:30
stoofvlees stoofpotje warm gerecht eten recept

Op een koude dag is er niets zo lekker als een pot stoofvlees die langzaam gaart, de geur vult het huis en je weet dat het een maaltijd wordt om van te genieten.

Dit gerecht, dat zijn tijd nodig heeft, maar zoveel smaak biedt, is perfect voor een gezellig diner of een familiemaaltijd. Maar wat maakt stoofvlees nu écht lekkerder? Het zit 'm in de juiste ingrediënten en het geduld om het vlees langzaam te laten sudderen.

Ingrediënten:

  • 1 kg rundvlees (bijvoorbeeld sukadelappen of riblappen)
  • 2 eetlepels boter of olie (voor het aanbraden)
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 500 ml donker bier (bijvoorbeeld een Belgisch abdijbier)
  • 2 eetlepels appelazijn of rode wijnazijn
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel mosterd (optioneel, voor extra smaak)
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
  • 200 g gerookte spekblokjes (optioneel voor extra smaak)
  • 1 eetlepel bloem (om het vlees te bestrooien voor het aanbraden)
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olie of boter (voor het bakken)

Optioneel voor extra diepte:

  • 1 eetlepel gedroogde champignons (of 150 g verse champignons, gesneden)
  • 1/2 theelepel kaneel (voor een warme geurige smaak)
  • 1/2 theelepel kruidnagel (voor extra winterse smaak)

Bereiding van stoofvlees

Begin met het vlees in blokjes te snijden en het te bestrooien met bloem. Verhit boter of olie in een grote pan en bak het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet het even opzij. In dezelfde pan bak je de uien en knoflook glazig.

Voeg het vlees terug en blus af met het bier, gevolgd door de azijn, suiker en mosterd. Voeg de laurier, tijm en eventueel de spekblokjes en extra kruiden toe. Laat het geheel langzaam sudderen op een lage temperatuur voor minstens 2 tot 3 uur. Het vlees moet zo zacht zijn dat het uit elkaar valt.

Serveer het stoofvlees met een lekkere puree, frietjes, kroketten, knapperig brood en vergezeld van eventueel gestoomde groenten. Maak van deze winterse klassieker een blijvend favoriet gerecht!