Ananas op pizza of niet? Expert geeft het antwoord

Eten en drinken
woensdag, 15 januari 2025 om 12:00
pizza hawai

Liefhebbers van pizza zijn het niet altijd eens over de vraag of ananas thuishoort op een pizza. Pizzaiolo Luca Fabozzi heeft een duidelijke mening hierover: ananas is uit den boze. Binnenkort opent hij zijn eigen zaak in Antwerpen, waar zijn filosofie over smaak en traditie centraal zal staan.

Fabozzi werd al bekend door zijn zogenaamde heart baking pizza's die hij op festivals en workshops presenteert. Zijn opvallende T-shirt met een statement tegen ananas op pizza trekt steevast de aandacht. In zijn nieuwe zaak Licoli in Antwerpen blijft hij trouw aan die visie. "Het zoetzure van de ananas klopt nu eenmaal niet met de zuurheid van de tomaat en het zoete van de ham," legt hij uit in De Morgen. "Dat is gewoon te veel, zeker als het gaat om ananas uit blik."

Toch is ananas op pizza volgens Fabozzi geen volledig taboe. Hij haalt het voorbeeld aan van de beroemde pizzaiolo Franco Pepe uit Napels, die erin slaagde om ananas op een verrassende manier te integreren. "Pepe laat de tomaat weg, gebruikt zoute parmaham en frituurt het deeg," vertelt Fabozzi. "Op die manier zou ik het zelf ook wel willen proberen."

Volgens Fabozzi betekent zijn afkeer van ananas echter niet dat pizza altijd klassiek moet blijven. Hij houdt ervan om te experimenteren, zolang er maar respect is voor het product. "Ik beleg een pizza met confit van gebrande kerstomaten, limoenzeste en ansjovis. Simpel en smaakvol. Als je dat doet met respect, dan mag je experimenteren zoveel je wil."