Sta je vaak moe op, ondanks voldoende uren slaap? Pas dan je slaaproutine aan

Vrije tijd
door VDS
vrijdag, 28 maart 2025 om 21:30
geeuwen slapen ontwaken slaapmasker

Je ogen worden zwaar, je gaapt een paar keer, maar is het al echt tijd om naar bed te gaan? We leven in een wereld waarin schermen, deadlines en sociale afspraken ons natuurlijke slaapritme verstoren.

Toch is het kiezen van het juiste tijdstip om te slapen cruciaal voor een energieke en gezonde dag. Experts raden aan om je slaap in cycli van 90 minuten te berekenen, met een optimale bedtijd ergens tussen 22:00 en 23:30 uur, afhankelijk van je wekker.

Bereken wanneer je het best te bed gaat aan de hand van slaapcycli

Je slaap verloopt namelijk in verschillende fasen, die samen een cyclus vormen van ongeveer 90 minuten. Elke nacht doorloop je meerdere van deze cycli, van lichte slaap naar diepe slaap en uiteindelijk naar de droomslaap (REM-slaap).

Als je midden in een diepe slaapfase wakker wordt, voel je je vaak groggy en vermoeid. Maar als je net aan het einde van een cyclus wakker wordt, voel je je veel frisser. Daarom helpt het om je slaaptijd zo te plannen dat je wakker wordt aan het einde van een 90-minuten cyclus.

Bijvoorbeeld: als je om 7:00 uur opstaat, dan zijn bedtijden zoals 22:30, 00:00 of 1:30 beter dan bijvoorbeeld 23:00 of 00:30, omdat die midden in een cyclus zouden vallen. Klinkt misschien technisch, maar als je het een keer uitprobeert, merk je vaak echt verschil!

Het geheim zit in de balans tussen voldoende diepe slaap en het ontwaken op het juiste moment in je slaapcyclus. Sta je vaak moe op, ondanks voldoende uren slaap?

Dan kan het zijn dat je net uit een diepe slaapfase wordt gehaald. Door op vaste tijden te gaan slapen en wakker te worden, geef je je lichaam de kans om een stabiel ritme te ontwikkelen. Weg dus met het eindeloze scrollen in bed. Bepaal je ideale slaaptijd en geef je nachtrust een upgrade.