Veel mensen verwachten dat hun koelkast een veilige omgeving is waar hun voedsel bewaard kan worden zonder blootgesteld te worden aan potentiële risico's.
Ook in de koelkast kunnen bacteriën zitten
Helaas is dat niet altijd waar, want er kunnen bacteriën in je koelkast zitten en het is belangrijk je koelkast regelmatig te poetsen om ze in toom te houden.
Het is een algemeen misverstand dat koude temperaturen alle bacteriën doden. Terwijl ze de groei van vele soorten bacteriën kunnen vertragen, zijn er bepaalde stammen die juist in de koelkast floreren. Listeria, bijvoorbeeld, kan onder koude omstandigheden leven en groeien.
Andere soorten, zoals salmonella en E.coli, kunnen ook overleven in een koelkast, ook al gaan ze niet groeien. Het alarmerende is dat deze bacteriën kruisbesmetting kunnen veroorzaken.
Dit betekent dat ze zich van het ene voedselitem naar het andere kunnen verspreiden, vooral als voedsel niet op de juiste manier wordt bewaard. Een stuk rauw vlees dat lekt, kan bijvoorbeeld bacteriën verspreiden naar de groenten eronder.
Hoe vaak moet je je koelkast poetsen en hoe ga je het best te werk?
Idealiter zou je een keer per week een snelle veegbeurt moeten geven aan gebieden die vaak aangeraakt worden, zoals de deurknoppen en de handvatten. Voor een grondige schoonmaakbeurt wordt echter aanbevolen dit minstens een keer per maand te doen.
Bij het schoonmaken, zorg ervoor dat je alle oppervlakken, laden en planken schoonmaakt. Het is ook nuttig om regelmatig producten in je koelkast te controleren en snel bederfelijk voedsel of levensmiddelen die over de houdbaarheidsdatum zijn weg te gooien. Hierdoor wordt de hoeveelheid bacteriën die in de koelkast kunnen groeien, geminimaliseerd.
Het schoonmaken van je koelkast klinkt misschien als een vervelende taak, maar het is essentieel voor de gezondheid en veiligheid van jou en je gezin. Door regelmatig schoon te maken, kun je het risico op voedselvergiftiging en andere gezondheidsproblemen aanzienlijk verminderen.