Kooktip: Dit verrassende gerecht maak je in grote hoeveelheden en kun je makkelijk invriezen

Eten en drinken
door VDS
dinsdag, 25 februari 2025 om 21:30
kookpot op vuur fornuis

Een perfect gerecht dat je in grote hoeveelheden kunt maken en vervolgens kunt invriezen is chili con carne. Dit heerlijke stoofgerecht is makkelijk te maken, vullend en je kunt het heel goed bewaren voor later.

Chili con carne recept:

Ingrediënten:

  • 500 gram rundergehakt (of kipgehakt voor een lichtere versie)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 blik kidneybonen (400 gram), afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blik mais (200 gram), uitgelekt
  • 1 eetlepel chilipoeder (of meer naar smaak)
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper (optioneel voor extra pit)
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie om in te bakken
  • 200 ml water of bouillon
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Optioneel: een handje geraspte kaas, zure room of verse koriander voor topping

Bereiding:

  1. Verhit een grote pan met wat olijfolie en bak het gehakt rul. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze tot ze glazig zijn.
  2. Voeg de paprika’s toe en bak deze mee voor een paar minuten.
  3. Voeg de tomatenpuree, chilipoeder, komijn, paprikapoeder en cayennepeper toe en bak dit kort mee zodat de kruiden goed vrijkomen.
  4. Voeg de tomatenblokjes, kidneybonen, mais en het water of de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat het minstens 30 minuten pruttelen (hoe langer, hoe meer de smaken zich ontwikkelen).
  5. Proef en voeg eventueel zout, peper of extra kruiden naar smaak toe.

Invriezen:

Laat de chili volledig afkoelen voordat je het in porties verdeelt en invriest in luchtdichte containers of diepvrieszakken. Het is tot ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Wanneer je het wilt opwarmen, kun je het simpelweg opwarmen op het fornuis of in de magnetron. Een heerlijke, hartige maaltijd die je snel kunt maken en altijd bij de hand hebt voor drukke dagen!

Variaties: Je kunt eventueel ook groenten zoals courgette of wortels toevoegen, of voor een vegetarische versie het vlees vervangen door linzen of een plantaardig gehakt.