Iedereen wil blijven opscheppen van dit gerecht: Het recept voor een oerdegelijke videe!

Eten en drinken
door VDS
donderdag, 07 december 2023 om 13:45
feestelijke tafel feest genieten gezelligheid
Een van de klassieke gerechten in de Belgische keuken die nooit uit de mode raakt, is zonder twijfel de videe.
Dit romige kippenragoutgerecht, ook bekend als "koninginnehapje", is het toppunt van comfort food. Maar hoe maak je een oerdegelijke videe?

Recept voor een overheerlijke videe, koninginnehapje, kippenragout...

In dit artikel geven we je een stapsgewijs recept om dit smakelijke gerecht thuis te bereiden.
Ingrediënten:
Voor de ragout:
- 400g kippenborst
- 2 uien
- 2 wortels
- 2 stelen bleekselderij
- 4 takjes tijm
- 4 takjes peterselie
- 2 laurierbladeren
- 60g boter
- 60g bloem
- 750ml kippenbouillon
- 200ml room
- Zout en peper naar smaak
Voor de videevulling:
- 250g champignons
- 1 citroen
- Peterselie naar smaak
Start met het bereiden van de ragout. Neem een grote pot en voeg de kippenborst, uien, wortels, bleekselderij, tijm, peterselie en laurierbladeren toe. Vul de pot met water tot alles bedekt is en breng het geheel aan de kook. Laat het op een laag vuur sudderen totdat de kip gaar is - ongeveer 30-40 minuten.
Haal de gare kip uit de pot en zet aan de kant. Zeef de bouillon en houd deze apart.
Maak nu de roux. Smelt de boter in een andere pan, voeg de bloem toe en roer ongeveer 2-3 minuten, tot er een glad mengsel ontstaat. Voeg beetje bij beetje de kippenbouillon toe die je eerder hebt bewaard, blijf roeren tot je een gladde saus krijgt. Voeg ten slotte de room toe en breng op smaak met zout en peper.
Voor de vulling, snijd de champignons in plakjes en bak ze in een hete pan met een beetje boter. Voeg een beetje citroensap toe om te voorkomen dat de champignons bruin worden. Voeg de gebakken champignons en de reeds gekookte kip (die je in stukjes hebt gesneden) toe aan de romige saus.
Je oerdegelijke videe is nu klaar om geserveerd te worden! Vergeet niet om het af te maken met een beetje vers gehakte peterselie voor extra kleur en smaak.
Serveer het met frietjes, kroketjes, puree of een portie verse broodjes voor een authentieke Belgische touch.
Bij de bereiding van een oerdegelijke videe is geduld een belangrijk ingrediënt. Neem de tijd om de smaken tot hun recht te laten komen en je zult zeker worden beloond met een heerlijke maaltijd die het wachten meer dan waard is. Laat het smaken!