"Ik voel het aan mijn botten, er is ander weer op komt": Is deze bewering een feit of fabel?

Gezondheid
door VDS
zaterdag, 24 februari 2024 om 16:45
krukken gebrokenbeen gips breuk
Waarschijnlijk heb je al wel eens iemand horen zeggen: "Ik voel het aan mijn botten er is ander weer op komst". Dit idee, vaak gehoord onder mensen die ooit een bot hebben gebroken, is langdurig en wijdverbreid. Maar is er enige wetenschappelijke basis voor het concept? Of is het slechts een verouderde fabel?

Wat is het verband tussen gebroken botten en weersvoorspellingen

Het is niet moeilijk om de oorsprong van het idee te begrijpen. De gedachte dat een vroegere verwonding als een soort weerstation in je lichaam zou kunnen fungeren, heeft een zekere logica. Het zou kunnen verklaren waarom oma altijd weet wanneer er regen op komst is, ondanks het feit dat de lucht nog steeds helder is.
De medische gemeenschap heeft dit onderwerp eeuwenlang bestudeerd en de resultaten zijn intrigerend. Veel mensen die ooit een bot hebben gebroken, melden dat ze een toename van ongemak ervaren bij nadering van slecht weer. Deze klachten variëren van milde stijfheid tot intense pijn, vaak op de plaats van de vroegere breuk.
Zijn deze aandoeningen gewoon een geval van suggestie, of is er een meer concrete verklaring? Er zijn verscheidene theorieën die het fenomeen zouden kunnen verklaren.
Eén theorie stelt dat veranderingen in barometrische druk - de druk die door de atmosfeer wordt uitgeoefend - je lichaam beïnvloeden. Wanneer het slecht weer is, daalt de barometrische druk. Deze daling van de druk kan ervoor zorgen dat de weefsels rond de botten uitzetten, waardoor de botten pijnlijk kunnen worden.
Een andere theorie suggereert dat koud of vochtig weer ervoor kan zorgen dat de zenuwuiteinden in het lichaam gevoeliger worden. Deze verhoogde gevoeligheid kan de perceptie van pijn verhogen, met name op plaatsen die eerder zijn gewond, zoals een vroegere botbreuk.
Met al deze informatie is het dus mogelijk te concluderen dat er enig bewijs is voor de bewering dat mensen die ooit iets gebroken hebben, weersveranderingen kunnen voelen aankomen. Het is echter ook belangrijk te erkennen dat de perceptie van pijn en ongemak zeer subjectief is. Wat de één ervaart, is mogelijk niet hetzelfde als wat de ander ervaart.
In termen van feit of fabel lijkt het er dus op dat er genoeg bewijs is om het idee tijdelijk als een "feit" te bestempelen. Maar in de wereld van de wetenschap is het altijd mogelijk dat toekomstig onderzoek deze opvatting zou kunnen betwisten of verfijnen.