Het kost meer calorieën om een stuk selderij te verteren dan dat het oplevert: Fabel of feit?

Eten en drinken
door RMO
maandag, 19 februari 2024 om 21:45
bleekselderij selder eten gezondheid
Het idee dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals bleekselderij, zogenaamde "negatieve calorieën" hebben, heeft al jarenlang veel buzz gegenereerd.
Deze bewering stelt dat het lichaam meer energie (calorieën) nodig heeft om deze voedingsmiddelen te verteren dan ze daadwerkelijk bevatten, wat resulteert in een negatieve netto calorie-inname. Maar is dit feit of slechts een voedingsfabel?

Het principe "negatieve caloriën" uitgelegd

Allereerst is het belangrijk te begrijpen wat calorieën zijn. Calorieën zijn een maat voor energie. Wanneer we eten, nemen we calorieën op uit het voedsel en gebruiken we deze energie om ons lichaam van brandstof te voorzien. Het idee van een voedsel met negatieve calorieën suggereert dat het verteren van dat voedsel meer energie kost dan het voedsel zelf levert.
Bleekselderij, een vezelrijk en waterrijk voedsel, is een typisch voorbeeld van wat vaak wordt geclassificeerd als een voedsel met "negatieve calorieën". Een portie van 100 gram bleekselderij bevat bijvoorbeeld ongeveer 16 calorieën. Volgens de theorie van negatieve calorieën, kost het proces van het kauwen, verteren, absorberen en metaboliseren van de bleekselderij meer energie dan deze 16 calorieën.
Desondanks is deze theorie van negatieve calorieën meer een voedingsfabel dan een echt feit. Het menselijk lichaam is buitengewoon efficiënt in het verteren van voedsel.
De thermogene effecten - de energie die nodig is voor het kauwen, verteren, absorberen en metaboliseren van voedsel - zijn relatief klein. In feite vertegenwoordigt het thermogene effect van voedsel slechts ongeveer 10-20% van de totale calorieëninname.
Zelfs als bleekselderij aan de hoge kant van dit bereik zit, zou 20% van 16 calorieën nog maar ongeveer 3,2 calorieën zijn - veel minder dan de originele 16 calorieën die in de bleekselderij worden geleverd.
Hoewel het waar is dat bleekselderij laag in calorieën en een goede bron van vezels en water is, wat een gevoel van verzadiging zonder veel calorieën kan bieden, ondersteunen de feiten niet het idee dat het eten van bleekselderij of enig ander voedsel daadwerkelijk zal leiden tot negatieve calorie-inname.
Het is dus veiliger om de "negatieve calorie" bewering in de categorie van voedingssprookjes te plaatsen.